wędkarstwo, ryby, łowiska wyslij maila Strona startowa Ulubiona wędkarstwo, ryby, łowiska
sobota, 29 kwiecieĂą 2017 r    Hugona, Piotra, Roberty
wędkarstwo, ryby, łowiska
wędkarstwo, ryby, łowiska
wędkarstwo, ryby, łowiska
wędkarstwo, ryby, łowiska
E-mail:
Hasło:

   Ankieta



   Artykuły
  • Spinning
  >  Szczupaki z trzech łowisk
  >  Klenie są dziwne...
  >  Byle nie za cienko
  >  Piórka zwane kogut
  >  Zmierzch ożywia pstrągi
  >  Ryba pierwszego rzutu
  >  Rzeczny pstrąg
  >  Kilka rad dla
      początkujących - sandacz
  >  Boleń cichy i głęboki
  >  Pachnące pułapki
  >  Daleko i szybko, a może...
  >  Jesienne jazie
  >  Szczupaki łatwe i trudne
  >  Klenie - dużo i szybko
  >  Spinningowy krąp
  >  Kleń - zmiana menu
  >  Jesień zacznijmy okoniami
  >  Sierpniowe potokowce
  >  Potokowce na obrotówki
  >  Okonie na płytko
  >  Cicho i skutecznie (pstrąg)
  >  Łamaniec na sandacze
  >  Wahadłówki nie tylko
      na bolenie
  >  Sposób na "leniwe" sandacze
  >  Cień prądowy
  >  Bomber na bolenie
  >  Sandacze, gumy i kolory
  >  Sandacz zza przykosy
  >  Sandacze i ostrogi
  >  Ostrogi i sandacze
  >  Sandacz z ujścia
  >  Żwirownie - one tu są
      (szczupaki na gumy)
  >  Opaska - T. Kurnik
  >  Rafa żwirowa - T. Kurnik
  >  Tajemniczy Azjata
  >  Boleń odległy
  >  Boleń skryty
  >  Jerkiem inaczej

  >  Nierozłączki:
      szczupak i wahadłówka
  >  Kleń na obrotówkę
  >  Marcowe jaziowanie
  >  Wielkanocne srebniaki
 
Kilka słów o jaziu
  >  W lasach łowimy dzikusy
  >  Boleń na turlanego 
  >  Lipień w środku zimy
  >  Głowacica wystawi pstrągi
  >  Moje kochane potoki...
  >  Gdzie te sandacze?
  >  Wiślane sumy
  >  Dwa kilery Manns
  >  A jednak łowimy
  >  I jak teraz łowić?
  >  Okonie z powierzchni


  • Grunt
  >  Wczesne płocie
  >  Po płocie z batem
  >  Recepta na jazia
  >  Okoń z dna na mięsko
  >  Mały, ale wariat
  >  Szybki feeder
  >  Czas świnki
  >  Klenie spod spławika
  >  Feederowe płocie
  >  Proca pomaga
  Białoryb tu i tam
  >  Wiosenna bolonka
  >  Pokochajmy feederki
  >  Karasie już biorą
  >  Podlodowe ostatki 2007 r.
  >  Leszcze z krainy lipienia
  >  Poradnik gruntowy

  • Fotoreportaże
  >  Wisłok i Wisłoka - To jakby
      brat i siostra, a jakże...

  >  Marcowe płocie
  >  Jaskółka wiosny nie czyni
  >  Może odgryźć palca
  >  Okropne zimno
      w pięknych kolorach
  • O wędkarstwie
  >  Łupawa - rzeka z rybami
  >  Złów i wypuść -
      naprawdę warto
  >  Kłusownicze sieci
      w Mołstowej
  >  Mokro i ślisko -
      wyratuj się sam
  >  Jesiotr Zachodni
      i Lake Sturgeon
  >  Kleszcze są groźne
  >  Nidziańskie opowieści o...

  > 
Wędkarstwo na Węgrzech
  >  Kiedyś to były łososie...
 Rekordowe połowy

  • O rybach
  >  Poznajmy go lepiej-
      Potokowiec cz. III
  >  Poznajmy go lepiej-
      Potokowiec cz. II

  >  Anquilla - znaczy mały wąż
  >  Sum - Ostoje i rewiry
  >  Kilka słów o sumie
  >  Jesiotr Zachodni
  >  O tarle sandaczy
  >  Świnka w Dunajcu
  >  To się zdarza
  >  Tajemnicze białe wstęgi

  • Zawody internetowe
  > Pstrąg potokowy
  -  Pstrąg z podniesionego
     dopływu
  -  Lasy Janowskie
  -  Podwójne zawody
 
  >  Sum
  • O rybach w gospodarce
  >  Nielegalne dorsze
  >  Analiza stanu mórz i oceanów
  >  Ukryty koszt potraw z ryb
  • Sprzęt
   > Robinson - Specialist line
              

   > Robinson - lure Bomber
              
   > Robinson - roach, bream
              
  
> Minn Kota
      Engine Mount, Endura
        
    
  
  
> Dodatek daje dodatkowe ryby
   > Cięty Owner
   > Zanęty - o co tu chodzi
   > Kręcioł uniwersalny
   > Neoprenowe rękawice
   > Mokra jesień z parasolem
   > Dobre buty pomagają łowić
   > Magia i tajemnica spławika

   > Sprzęt na świnki
      przepływanka
   > Muzyka na rybach
   > Siatka na ryby
   > Woblero-pilker Spinnex

  • Z mapą na ryby
   Słowiński Park Narod.
   >  Wydawnictwo BiK
   >  Mapa łowisk PZW Gdańsk

Portalmaniacy piszą

  • Grunt
   >  Płocie, serek i Casucci
  >  Bat Colmic Canada 5 m
  >  Tyka czy tyczka?
  >  Pierwszy kosz

  • Spinning
  >  Przymiarki na przedwiośniu
  >  Ostatni dzień lutego
  >  10 rad Maćka dla
      początkujących trociarzy
  >  Spotkanie z przeszłością
      i marzeniami
  >  Jeden wobler, dwie ryby
 
One to lubią, czyli
      jazie w dopływach

  >  Zagadka sandaczowo-
      szczupakowych kolorów
  >  Jaź - małe czy duże?
  >  Ryba życia?
  >  Spławikowiec spinninguje
  >  Effzett`y na Warcie

  • Mucha
  >  Pstrąg na rozpoczęcie
      sezonu
  • Sprzęt
  >  Wobki Janka Meyera
  >  Xenon mnie zaskoczył


   Orły Wędkomanii - Plebiscyt
   Ciekawostki ze świata




1) Pufać, dmuchać na "wodnego wilka"
Amerykańscy biolodzy, zaalarmowani pojawieniem się północnego szczupaka, w niegdyś spokojnych trociowych wodach rezerwuaru w Wolford Mountain, wydali wojnę niechcianemu gościowi..
**

2) Nie czas płakać nad różami, kiedy lasy płoną.
Biolodzy biją na alarm (znowu). Amerykańskie Wielkie Jeziora są zagrożone poprzez gwałtownie rozrastającą się populację zielsk jeziornych, o, podobno, afrykańskiej proweniencji...
**

3) Masz pstrąga? To jedź!
Stanowe cysterny będą mogły bez przeszkód i na uprzywilejowanych warunkach przemierzać północno-zachodnie stany...
**

   Stany rzek - IMGW
   Osobowości wędkarskie

wędkarstwo, ryby, łowiska

Ukryty koszt potraw z ryb
Kulinarny przepis na spustoszenie mórz – ukryty koszt potraw z ryb

  WWF ostrzega, że niektóre z najbardziej popularnych potraw rybnych to nic innego jak przepis na spustoszenie mórz i obszarów zależnych od rybołówstwa. Nowy raport międzynarodowej organizacji ekologicznej zwraca uwagę na destrukcyjne, nielegalne i przynoszące szkody praktyki rybackie, które stoją za niektórymi z naszych ulubionych potraw z ryb.

"Dania rybne – czarna strona" to pierwsze tego typu opracowanie, które pokazuje, jaka jest prawdziwa cena sześciu najpopularniejszych wśród Europejczyków dań rybnych. Raport jest próbą ostrzeżenia i skłonienia rządów, aby jak najszybciej zaostrzyły zasady zarządzania rybołówstwem.

„Nie wszystko co rybacy wyławiają w swoich sieciach trafia na nasze stoły w postaci potraw” – stwierdza Ewa Milewska, kierownik projektu WWF Zrównoważone rybołówstwo. „Ogrom zniszczeń wynikających z połowów przemysłowych musi zostać wstrzymany, w przeciwnym wypadku zostawimy naszym dzieciom jałowe morza.”

 W przypadku flądry i soli, lubianych za delikatne białe mięso, większość połowów w Europie prowadzona jest w sposób rabunkowy. Około 80% fląder łowionych w Morzu Północnym wyrzucanych jest z powrotem do morza, już martwych lub bez szans na przeżycie, jako zbyt małe lub stanowiące mniej wartościowy składnik połowów. Innym gatunkiem przetrzebionym przez pirackie połowy jest atlantycki tuńczyk błękitnopłetwy ceniony jako składnik sushi i sashimi. Prawie jedna trzecia tych ryb pochodzi z nielegalnych, nieregulowanych i nieudokumentowanych połowów, w większości prowadzonych przez floty Unii Europejskiej. Na jednego złowionego miecznika przypadają dwa uśmiercone przypadkiem rekiny.

 Nawet tak popularna potrawa jak dorsz z frytkami może wkrótce przejść do przeszłości. Dorsz to najbardziej przełowiony gatunek na świecie. Jeżeli populacja dorsza będzie nadal spadać to dorsz zniknie z naszych talerzy już w ciągu najbliższych 15 lat.

 Ogromny kryzys przeżywa dorsz bałtycki. Populacja dorsza we wschodniej części Bałtyku jest w tej chwili najmniej liczna w historii. Choć połowy dorsza objęte są ścisłą kontrolą przy zastosowaniu limitów połowowych oraz środków technicznych mających na celu ochronę tego gatunku przed dalszym przełowieniem, prawie połowa dorszy, która trafia na nasze stoły została wyłowiona nielegalnie. Wszyscy - rybacy, konsumenci, społeczności lokalne i bałtycki ekosystem - na tym tracą. Dlatego jeśli chcemy nadal jeść dorsza, musimy jak najszybciej zacząć skuteczniej chronić jego stada.

 Najlepszym sposobem rozpoznawania przez konsumentów czy owoce morza i ryby pochodzą z odpowiednio zarządzanych połowów jest certyfikat MSC (Marine Stewardship Council - Rada Zarządzania Zasobami Morskimi). „Pomimo poważnych problemów stojących przed rybołówstwem europejskim, odpowiedzialni rybacy starają się pracować z korzyścią dla przyszłości potraw rybnych i dla przyszłości przemysłu rybnego.” – dodaje Milewska.

 Symbol MSC widnieje na produktach pochodzących z „dobrze zarządzanych” mórz objętych systemem certyfikacji, do których niestety Bałtyk jeszcze nie należy. Polscy konsumenci mogą jednak mieć pozytywny wpływ na stan bałtyckich populacji kupując ryby odpowiednich rozmiarów. W przypadku dorsza, powinniśmy zawsze wybierać ryby większe niż 38 cm a najlepiej 40 cm, w przypadku filetu - większe niż 30cm. Ta presja ze strony konsumentów jest potrzebna, aby rybacy zrezygnowali z wyławiania najmłodszych dorszy, które nie miały jeszcze szansy wydać na świat potomstwa. Pozostawienie ich w morzu stwarza szansę na to, że populacja będzie mogła się odnawiać.

Pełna treść raportu Fish Dish: Exposing the Unacceptable Face of Seafood

Więcej informacji:

Ewa Milewska,
Kierownik projektu „Zrównoważone Rybołówstwo”,
WWF Polska,
tel. 0 22 849 84 69,
email: emilewska@wwf.pl

Anna Piekut,
Specjalista ds. kontaktów z mediami,
WWF Polska,
tel. 0 22 849 84 69,
e-mail: apiekut@wwf.pl











wędkarstwo, ryby, łowiskawędkarstwo, ryby, łowiska
R E K L A M A

http://www.moveloo.com/ http://www.kayseripinarhaliyikama.com http://www.dutchsexfilm.com/ http://www.shob.info/ http://www.besteporntube.com/ http://www.18se.info/ http://www.ck70.info/" http://www.sandplus.com/" http://www.sexerotische.com/ http://www.rocktettube.com/
wędkarstwo, ryby, łowiska
Podaj swój mail:


Projekt i realizacja Net-Line Warszawa 2006