Skip to content
wedkomania.pl

wedkomania.pl

  • Strona główna
  • Na ryby
  • Nad jeziorem
  • Kuchnia wędkarska
  • Felieton
  • Sprzęt
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia wędkarska
  • Dorsz podany z cebulą i żurawiną
  • Kuchnia wędkarska

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
dorsz

Obiad, którego głównym składnikiem jest ryba, to zawsze dobry wybór, jeśli chcemy podać coś zdrowego i smacznego. Będzie również ciekawym urozmaiceniem dla posiłków typowo mięsnych.

Usmażona ryba będzie nie tylko pełna walorów smakowych, ale również właściwości zdrowotnych: w rybie tej znajdziemy bowiem witaminy (A, D, E oraz te z grupy B) oraz sporą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dorsz jest także dobrym źródłem białka oraz cennych dla naszego zdrowia mikroelementów. Regularne jedzenie ryb pozwala wzmocnić układ sercowo-naczyniowy, pracę układu nerwowego oraz skutecznie zapobiegać rozmaitym chorobom, również tym cywilizacyjnym, a więc takim jak nowotwory czy nadciśnienie.
Żeby zjeść smacznego dorsza, wcale nie trzeba wyjeżdżać nad morze, rybę przygotujemy również we własnej kuchni, a pomoże nam w tym odpowiedni przepis.

Idealnie usmażony dorsz smakuje jeszcze lepiej z dodatkami: w tym przepisie podamy go z cebulą i żurawiną, a dodatkowo jeszcze zapieczemy. Nasza propozycja to pomysł na wykwintny i niedrogi, a przy tym zdrowy obiad dla całej rodziny.

Jeśli zaś chcemy, żeby nasz obiad miał jeszcze lepszy smak, wybierajmy ryby od sprawdzonych i zaufanych dostawców – to gwarancja najwyższej jakości.

Składniki

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: 700 g dorsza, dwa jajka, szklanka bułki tartej, dwie łyżki mąki, pół łyżeczki kurkumy, trzy cebule, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz i olej do smażenia.

Wykonanie

Przygotowanie dania zaczynamy od zalania żurawiny wrzątkiem na 15 minut i odcedzenia. Cebulę kroimy w piórka. Rybę kroimy w małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką i kurkumą. Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy. Po usmażeniu ryby, na patelni smażymy cebulę. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, cebulę i żurawinę. Zapiekamy przez dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak pieczone ziemniaczki i zestaw surówek. Smacznego! O zdrowej i smacznej żywności przeczytasz również na www.dylemat.pl.

Continue Reading

Poprzedni: Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
Następny: Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Przeczytaj także

Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?
  • Kuchnia wędkarska

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021
Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
  • Kuchnia wędkarska

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

28 lipca 2021
Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok
  • Kuchnia wędkarska

Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok

21 czerwca 2021

Aktualności

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – te słowa można odnieść do wielu dziedzin, w tym do wędkarstwa. Na szczęście większość polskich wędkarzy zna i docenia polską produkcję sprzętu i akcesoriów wędkarskich. Nie zaszkodzi jednak przypomnieć, że w ofercie firm...
Czytaj więcej
Właściwości zdrowotne śledzia

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022

Polecamy

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022

Nie przegap

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby
  • Felieton

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Copyright © Wędkomania. All rights reserved.