Skip to content
wedkomania.pl

wedkomania.pl

  • Strona główna
  • Na ryby
  • Nad jeziorem
  • Kuchnia wędkarska
  • Felieton
  • Sprzęt
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia wędkarska
  • Dorsz podany z cebulą i żurawiną
  • Kuchnia wędkarska

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
dorsz

Obiad, którego głównym składnikiem jest ryba, to zawsze dobry wybór, jeśli chcemy podać coś zdrowego i smacznego. Będzie również ciekawym urozmaiceniem dla posiłków typowo mięsnych.

Usmażona ryba będzie nie tylko pełna walorów smakowych, ale również właściwości zdrowotnych: w rybie tej znajdziemy bowiem witaminy (A, D, E oraz te z grupy B) oraz sporą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Dorsz jest także dobrym źródłem białka oraz cennych dla naszego zdrowia mikroelementów. Regularne jedzenie ryb pozwala wzmocnić układ sercowo-naczyniowy, pracę układu nerwowego oraz skutecznie zapobiegać rozmaitym chorobom, również tym cywilizacyjnym, a więc takim jak nowotwory czy nadciśnienie.
Żeby zjeść smacznego dorsza, wcale nie trzeba wyjeżdżać nad morze, rybę przygotujemy również we własnej kuchni, a pomoże nam w tym odpowiedni przepis.

Idealnie usmażony dorsz smakuje jeszcze lepiej z dodatkami: w tym przepisie podamy go z cebulą i żurawiną, a dodatkowo jeszcze zapieczemy. Nasza propozycja to pomysł na wykwintny i niedrogi, a przy tym zdrowy obiad dla całej rodziny.

Jeśli zaś chcemy, żeby nasz obiad miał jeszcze lepszy smak, wybierajmy ryby od sprawdzonych i zaufanych dostawców – to gwarancja najwyższej jakości.

Składniki

Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: 700 g dorsza, dwa jajka, szklanka bułki tartej, dwie łyżki mąki, pół łyżeczki kurkumy, trzy cebule, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz i olej do smażenia.

Wykonanie

Przygotowanie dania zaczynamy od zalania żurawiny wrzątkiem na 15 minut i odcedzenia. Cebulę kroimy w piórka. Rybę kroimy w małe kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z mąką i kurkumą. Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy. Po usmażeniu ryby, na patelni smażymy cebulę. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, cebulę i żurawinę. Zapiekamy przez dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak pieczone ziemniaczki i zestaw surówek. Smacznego! O zdrowej i smacznej żywności przeczytasz również na www.dylemat.pl.

Continue Reading

Poprzedni: Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
Następny: Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Przeczytaj także

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?
  • Kuchnia wędkarska

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021
Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
  • Kuchnia wędkarska

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

28 lipca 2021
Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok
  • Kuchnia wędkarska

Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok

21 czerwca 2021
Ryby w naszej diecie
  • Kuchnia wędkarska

Ryby w naszej diecie

20 czerwca 2021

Aktualności

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Nie ma ostatecznej odpowiedzi, czy rodzaj ryby użytej w sushi ma znaczenie. Jednak niektórzy uważają, że rodzaj ryby użytej w sushi przyczynia się do smaku i jakości sushi roll. Niektórzy uważają, że do sushi można użyć dowolnej ryby, podczas...
Czytaj więcej
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Dorsz podany z cebulą i żurawiną dorsz

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał wedkarstwo

Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał

15 marca 2022
Wędkowanie jako hobby posiada niezliczone zalety

Wędkowanie jako hobby posiada niezliczone zalety

9 marca 2022

Polecamy

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022
Niezbędny sprzęt wędkarski dla początkujących
  • Sprzęt

Niezbędny sprzęt wędkarski dla początkujących

5 listopada 2021

Nie przegap

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?
  • Kuchnia wędkarska

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Dorsz podany z cebulą i żurawiną dorsz
  • Kuchnia wędkarska

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał wedkarstwo
  • Nad jeziorem

Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał

15 marca 2022
Copyright © Wędkomania. All rights reserved.