Skip to content
wedkomania.pl

wedkomania.pl

  • Strona główna
  • Na ryby
  • Nad jeziorem
  • Kuchnia wędkarska
  • Felieton
  • Sprzęt
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia wędkarska
  • Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021

Często słyszy się, że ryby mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Czy zdajesz sobie jednak sprawę z tego, jakie konkretnie korzyści niesie ze sobą ich spożywanie? W tym artykule znajdziesz wiadomości na temat składników odżywczych zawartych w rybach, a także informacje o tym, którymi z nich warto wzbogacić swój jadłospis.

Zalety jedzenia ryb

Ryby należą do grupy produktów spożywczych stanowiących podstawę zdrowej diety. Zawierają w sobie cały szereg wartościowych składników odżywczych, które umożliwiają właściwe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wśród nich znajdują się między innymi:

  • Wysoko przyswajalne białko, które stanowi jeden z podstawowych budulców ludzkiego organizmu. Proteiny są również niezbędne do właściwego działania wielu układów w naszym ciele np. krwionośnego oraz odpornościowego.
  • Wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, posiadające korzystny wpływ na pracę mózgu i serca oraz działanie przeciwnowotworowe.
  • Witaminy z grup A, wpływające pozytywnie na wzrok i działanie układu opornościowego.
  • Witaminy z grupy B, czyli związki wspierające prawidłowe działanie układu nerwowego oraz wpływające na dobry nastrój.
  • Wapń, czyli składnik mineralny ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
  • Magnez, który obniża ryzyko nadciśnienia i poprawia pracę szarych komórek.
  • Potas, czyli pierwiastek odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie mięśni.

Regularne spożywanie ryb ma zatem wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Istnieje jednak wiele ich gatunków – które z nich są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu?

Ryby morskie, czy słodkowodne?

Czy lepiej jeść ryby morskie, a może jednak słodkowodne? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Gatunki morskie zawierają zwykle więcej dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz jodu. Są jednak bardziej kaloryczne, zwłaszcza ich tłustsze odmiany. Z kolei ryby słodkowodne są generalnie chudsze, lecz również uboższe w niektóre składniki odżywcze. Idealnym rozwiązaniem jest włączenie do diety obu rodzajów i dostosowywanie ich proporcji do naszych potrzeb.

Jeśli zaś chodzi o wartościowe gatunki ryb, to należą do nich zarówno te morskie, jak i słodkowodne. Oto kilka z nich, które powinny często gościć na naszych talerzach:

  • Pstrąg – posiada chude mięso, ale jednocześnie jest bogaty w kwasy omega-3. To ważna zaleta, zwłaszcza jak na gatunek słodkowodny.
  • Łosoś – jest bardzo tłustą rybą, która jednocześnie posiada dużą dawkę dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a także spore dawki witamin i jodu.
  • Śledź – oprócz kwasów omega-3 zawiera również witaminę D3, a także A, E oraz B.
  • Makrela – nie tylko obfituje w składniki występujące w mięsie innych gatunków ryb, ale zawiera również dużo selenu, który wspiera odporność i regenerację.

Posiłek z udziałem ryb powinniśmy spożywać dwa razy w tygodniu. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym ułatwimy sobie pozostanie w dobrym zdrowiu, a także będziemy mogli delektować się ich wyśmienitym smakiem. Dodaj ryby do swojej listy zakupów już dzisiaj, a nie pożałujesz tej decyzji!

Continue Reading

Poprzedni: Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
Następny: Dorsz podany z cebulą i żurawiną

Przeczytaj także

Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?
  • Kuchnia wędkarska

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Dorsz podany z cebulą i żurawiną dorsz
  • Kuchnia wędkarska

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
  • Kuchnia wędkarska

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

28 lipca 2021
Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok
  • Kuchnia wędkarska

Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok

21 czerwca 2021

Aktualności

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – te słowa można odnieść do wielu dziedzin, w tym do wędkarstwa. Na szczęście większość polskich wędkarzy zna i docenia polską produkcję sprzętu i akcesoriów wędkarskich. Nie zaszkodzi jednak przypomnieć, że w ofercie firm...
Czytaj więcej
Właściwości zdrowotne śledzia

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022

Polecamy

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022

Nie przegap

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby
  • Felieton

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Copyright © Wędkomania. All rights reserved.