Skip to content
wedkomania.pl

wedkomania.pl

  • Strona główna
  • Na ryby
  • Nad jeziorem
  • Kuchnia wędkarska
  • Felieton
  • Sprzęt
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia wędkarska
  • Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021

Często słyszy się, że ryby mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Czy zdajesz sobie jednak sprawę z tego, jakie konkretnie korzyści niesie ze sobą ich spożywanie? W tym artykule znajdziesz wiadomości na temat składników odżywczych zawartych w rybach, a także informacje o tym, którymi z nich warto wzbogacić swój jadłospis.

Zalety jedzenia ryb

Ryby należą do grupy produktów spożywczych stanowiących podstawę zdrowej diety. Zawierają w sobie cały szereg wartościowych składników odżywczych, które umożliwiają właściwe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wśród nich znajdują się między innymi:

  • Wysoko przyswajalne białko, które stanowi jeden z podstawowych budulców ludzkiego organizmu. Proteiny są również niezbędne do właściwego działania wielu układów w naszym ciele np. krwionośnego oraz odpornościowego.
  • Wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, posiadające korzystny wpływ na pracę mózgu i serca oraz działanie przeciwnowotworowe.
  • Witaminy z grup A, wpływające pozytywnie na wzrok i działanie układu opornościowego.
  • Witaminy z grupy B, czyli związki wspierające prawidłowe działanie układu nerwowego oraz wpływające na dobry nastrój.
  • Wapń, czyli składnik mineralny ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego.
  • Magnez, który obniża ryzyko nadciśnienia i poprawia pracę szarych komórek.
  • Potas, czyli pierwiastek odpowiedzialny za prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie mięśni.

Regularne spożywanie ryb ma zatem wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. Istnieje jednak wiele ich gatunków – które z nich są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu?

Ryby morskie, czy słodkowodne?

Czy lepiej jeść ryby morskie, a może jednak słodkowodne? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Gatunki morskie zawierają zwykle więcej dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz jodu. Są jednak bardziej kaloryczne, zwłaszcza ich tłustsze odmiany. Z kolei ryby słodkowodne są generalnie chudsze, lecz również uboższe w niektóre składniki odżywcze. Idealnym rozwiązaniem jest włączenie do diety obu rodzajów i dostosowywanie ich proporcji do naszych potrzeb.

Jeśli zaś chodzi o wartościowe gatunki ryb, to należą do nich zarówno te morskie, jak i słodkowodne. Oto kilka z nich, które powinny często gościć na naszych talerzach:

  • Pstrąg – posiada chude mięso, ale jednocześnie jest bogaty w kwasy omega-3. To ważna zaleta, zwłaszcza jak na gatunek słodkowodny.
  • Łosoś – jest bardzo tłustą rybą, która jednocześnie posiada dużą dawkę dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a także spore dawki witamin i jodu.
  • Śledź – oprócz kwasów omega-3 zawiera również witaminę D3, a także A, E oraz B.
  • Makrela – nie tylko obfituje w składniki występujące w mięsie innych gatunków ryb, ale zawiera również dużo selenu, który wspiera odporność i regenerację.

Posiłek z udziałem ryb powinniśmy spożywać dwa razy w tygodniu. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym ułatwimy sobie pozostanie w dobrym zdrowiu, a także będziemy mogli delektować się ich wyśmienitym smakiem. Dodaj ryby do swojej listy zakupów już dzisiaj, a nie pożałujesz tej decyzji!

Continue Reading

Poprzedni: Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

Przeczytaj także

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
  • Kuchnia wędkarska

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

28 lipca 2021
Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok
  • Kuchnia wędkarska

Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok

21 czerwca 2021
Ryby w naszej diecie
  • Kuchnia wędkarska

Ryby w naszej diecie

20 czerwca 2021
Król kuchni wędkarskiej
  • Kuchnia wędkarska

Król kuchni wędkarskiej

18 czerwca 2021

Aktualności

Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał wedkarstwo
  • Nad jeziorem

Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał

15 marca 2022
Stawy Milickie mają wiele uroku, a wycieczka po ich terenie sprawi każdemu z nas wiele radości. Co warto wiedzieć o tym niezwykłym miejscu? Dla kogo ten kierunek może się okazać idealną propozycją? Stawy Milickie to raj dla każdego miłośnika...
Czytaj więcej
Wędkowanie jako hobby posiada niezliczone zalety

Wędkowanie jako hobby posiada niezliczone zalety

9 marca 2022
Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022
Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021
Niezbędny sprzęt wędkarski dla początkujących

Niezbędny sprzęt wędkarski dla początkujących

5 listopada 2021

Polecamy

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022
Niezbędny sprzęt wędkarski dla początkujących
  • Sprzęt

Niezbędny sprzęt wędkarski dla początkujących

5 listopada 2021

Nie przegap

Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał wedkarstwo
  • Nad jeziorem

Stawy Milickie i ich turystyczny potencjał

15 marca 2022
Wędkowanie jako hobby posiada niezliczone zalety
  • Na ryby
  • Nad jeziorem

Wędkowanie jako hobby posiada niezliczone zalety

9 marca 2022
Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022
Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021
Copyright © Wędkomania. All rights reserved.