Skip to content
wedkomania.pl

wedkomania.pl

  • Strona główna
  • Na ryby
  • Nad jeziorem
  • Kuchnia wędkarska
  • Felieton
  • Sprzęt
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia wędkarska
  • Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok
  • Kuchnia wędkarska

Odżywczy dorsz do konsumpcji przez cały rok

21 czerwca 2021

Dorsz jest rybą morską. Na rynku najczęściej spotykamy dorsze pochodzące z Morza Arktycznego. Lecz żyją także w Morzu Bałtyckim. Lecz w Bałtyku z powodu połowów jest go bardzo mało i jest na wyginięciu. Pocieszające jest to, że w Morzu Arktycznym jest go pod dostatkiem. I gdy mamy ochotę na dorsza o każdej porze roku możemy go kupić. Mięso dorsza posiada białą barwę, umiarkowaną ilość ości i lekki rybny zapach.

Dorsz posiada dużo pełnowartościowego białka. A także kwasów, w tym kwas omega-3. Kwasy mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Ponieważ wzmacniają jego odporność. Odporność organizmu jest bardzo ważna, gdyż to ona decyduje o sukcesach w leczeniu wielu chorób. Odporny organizm dużo może, co jest szczególnie ważne podczas leczenia zwłaszcza ciężkich chorób.

Dorsz posiada niewielką zawartość cholesterolu, a wysoką zawartość selenu, fosforu, oraz witamin. I witamin A i D3. Dzięki czemu bardzo dobrze wpływa na serce człowieka. A także zapobiegają chorobom krążeniowym i miażdżycy. Ryby te wskazane są osobom z dną moczanową, osobom cierpiącym na zwyrodnienie stawów, gdyż działają przeciwzapalnie. Mięso z dorsza zalecane jest osobom posiadającym wysokie ciśnienie krwi, jak i osobom chorym na nerki i tym, którzy chcieliby wzmocnić swoje mięśnie.

Dorsze ze względu na cenne wartości są polecane kobietom w ciąży, oraz osobom na rekonwalescencji. Z powodzeniem w menu może zastąpić drób lub mięso czerwone. Dostarcza naszemu organizmowi aminokwasów egzogennych. Jest to taki rodzaj kwasu, którego nie może wytwarzać nasz organizm. W mięsie dorsza jest leucyna, lizyna, izoleucyna, walinę, treoninę.

Dorsz należy do ryb chudych. Dzięki temu, iż posiadają niską kaloryczność jest zalecany osobom będącym na diecie odchudzającej.
Wartość energetyczna dorsza przedstawia się następująco.
W 100 gramach znajduje się około 82 kalorii.
Oraz 17, 8 g. białka, 0, 67 g. tłuszczu, 43, 0 cholesterolu, 16 mg. wapnia, 203 mg. fosforu, 413 mg. potasu, 32 mg. magnezu, 33 mg. selenu, 54 mg. sodu.
A także witaminy: witaminę A, B6, B12, D3.

W gastronomi dorsz najczęściej używany jest do przygotowania pasty rybnej. Albo spożywany jest z przystawkami lub jako dodatek do zupy. A także jako główny składnik dania obiadowego.
Dorsza najlepiej przyrządzać na parze, gotować lub piec. Natomiast przy obróbce unikać smażenia dorsza, ponieważ podczas smażenia traci kwas omega-3. A oprócz tego wytwarza szkodliwe dla naszego zdrowia kwasy nasycone.

Continue Reading

Poprzedni: Ryby w naszej diecie
Następny: Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

Przeczytaj także

Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?
  • Kuchnia wędkarska

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Dorsz podany z cebulą i żurawiną dorsz
  • Kuchnia wędkarska

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021
Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
  • Kuchnia wędkarska

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

28 lipca 2021

Aktualności

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – te słowa można odnieść do wielu dziedzin, w tym do wędkarstwa. Na szczęście większość polskich wędkarzy zna i docenia polską produkcję sprzętu i akcesoriów wędkarskich. Nie zaszkodzi jednak przypomnieć, że w ofercie firm...
Czytaj więcej
Właściwości zdrowotne śledzia

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022

Polecamy

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022

Nie przegap

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby
  • Felieton

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Copyright © Wędkomania. All rights reserved.