Skip to content
wedkomania.pl

wedkomania.pl

  • Strona główna
  • Na ryby
  • Nad jeziorem
  • Kuchnia wędkarska
  • Felieton
  • Sprzęt
  • Skontaktuj się
  • Strona główna
  • Kuchnia wędkarska
  • Król kuchni wędkarskiej
  • Kuchnia wędkarska

Król kuchni wędkarskiej

18 czerwca 2021

Leszcz (Abramis brama)
Jedna z bardziej pospolitych ryb naszych wód z rodziny karpiowatych, występuje niemal w całej Europie i zachodniej Azji.

Ciało leszcza jest silnie wygrzbiecone i bocznie spłaszczone (dlatego większe osobniki przez wędkarzy często są nazywane łopatami), ma niewielką głowę z równie niewielkim otworem gębowym który przy żerowaniu wysuwa niczym swoistą trąbkę, która pomaga mu pobierać pokarm z dna. Jego ciało pokrywa drobna i cienka łuska która przy skrobaniu nie sprawia trudności, natomiast spore ilości śluzu nie przysparzają mu sympatii wędkarzy. Płetwa ogonowa dość duża i głęboko wcięta. Ubarwienie młodych osobników jest srebrzysto szare zaś u osobników starych barwa jest coraz ciemniejsza a czasami nawet ciemno miedziana, oczywiście uzależniona od danych warunków środowiskowych.

Leszcz w naszych warunkach osiąga do 7 kg wagi i 70 cm długości.
Rekord Polski w/g Wiadomości Wędkarskich to 7, 41 kg i 73 cm z 2016 roku.
Natomiast największy osobnik kiedykolwiek złowiony w/g Wikipedii to 11, 5 kg i został złowiony w 1916 roku w Finlandii.
W Polsce leszcz nie posiada wymiaru ochronnego ani okresu ochronnego.

Należy do najliczniej poławianych ryb z rodziny karpiowatych zarówno przez odłowy komercyjne oraz wędkarzy i ma duże znaczenie gospodarcze. W połowach rybackich na większości akwenów jego udział w stosunku do innych gatunków to niemal 50%.
Posiada sporo bo aż 90 ości międzymięśniowych, zwłaszcza w tylnej części ciała co często zniechęca do jedzenia niesłusznie, bo jego mięso jest bardzo smaczne. Jeśli chodzi o konsumpcję oraz przepisy na potrawy z leszcza to prym wiedzie klasyczne smażenie w panierce z mąki i tartej bułki, choć istnieje cała masa innych sposobów na przyrządzenie tej smacznej ryby. Poza wspomnianym wcześniej klasycznym smażeniu możemy śmiało leszcza piec, dusić, istnieją świetne przepisy na zupy z leszcza, mięso możemy mielić by przygotować smaczne pulpety, kotlety czy farsze. Jest sporo zwolenników marynowanego leszcza, możemy również w domowych warunkach przygotować całkiem udane przetwory które wykonane poprawnie można przechowywać miesiącami.
Tak więc, stwierdzenie że leszcz to król kuchni wędkarskiej, zdecydowanie nie będzie nadużyciem.

Continue Reading

Następny: Ryby w naszej diecie

Przeczytaj także

Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?
  • Kuchnia wędkarska

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022
Dorsz podany z cebulą i żurawiną dorsz
  • Kuchnia wędkarska

Dorsz podany z cebulą i żurawiną

26 maja 2022
Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu
  • Kuchnia wędkarska

Ryby, czyli smak i zdrowie na talerzu

30 grudnia 2021
Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas
  • Kuchnia wędkarska

Wykwintne restauracje z owocami morza w Las Vegas

28 lipca 2021

Aktualności

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” – te słowa można odnieść do wielu dziedzin, w tym do wędkarstwa. Na szczęście większość polskich wędkarzy zna i docenia polską produkcję sprzętu i akcesoriów wędkarskich. Nie zaszkodzi jednak przypomnieć, że w ofercie firm...
Czytaj więcej
Właściwości zdrowotne śledzia

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

Czy tran z ryb wpływa na lepszy sen?

29 czerwca 2022

Polecamy

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety
  • Na ryby
  • Sprzęt

Żyłka czy plecionka – którą linkę wybrać? Najważniejsze różnice i zalety

19 stycznia 2022

Nie przegap

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado
  • Sprzęt

Dobry sprzęt wędkarski polskiej produkcji? Poznajcie markę Mikado

14 listopada 2022
Właściwości zdrowotne śledzia
  • Kuchnia wędkarska

Właściwości zdrowotne śledzia

17 października 2022
Najczęściej poławiane ryby
  • Felieton

Najczęściej poławiane ryby

29 sierpnia 2022
Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?
  • Kuchnia wędkarska

Jaki rodzaj ryby będzie najlepszy do sushi?

1 sierpnia 2022
Copyright © Wędkomania. All rights reserved.